De nieuwe cryptocurrency van Facebook

Michiel UmmelsSocial media blog

Facebook is opgezet zodat mensen contact kunnen houden met name met mensen die zich niet in de buurt van hen bevinden, of het nu gaat om goede vrienden, familie of ‘virtuele’ vrienden. Later is Facebook ook een platform geworden voor bedrijven om zich te promoten en te adverteren. Het platform blijft zich ontwikkelen. Facebook is van plan zijn eigen cryptocurrency nog later deze maand te onthullen. Een cryptocurrency is een digitale valuta met een beperkte hoeveelheid eenheden. Ze staan in een database waar geen enkele gebruiker iets in kan wijzigen. Er zijn tegenwoordig duizenden crypto munten op de markt. De bekendste cryptocoin is de Bitcoin (BTC), die in 2009 ontstond. Facebook wil hiermee concurreren. Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, heeft veel vertrouwen in het project maar de COO en CFO zijn “sceptisch”.

Hoe gaat de cryptocoin van Facebook heten?

Deze cryptocurrency gaat de GlobalCoin heten.

Waar is de GlobalCoin voor bedoeld?

GlobalCoin is bedoeld om Facebookgebruikers toe te staan transacties te doen via het sociale mediaplatform.  Het aanschaffen van producten, het draaien van advertenties, het moet allemaal mogelijk worden met het eigen betaalmiddel van Facebook. De Global coin kan ook worden aangeboden aan Facebook-medewerkers die in de cryptocurrency betaald willen worden. Facebook kan verder fysieke portals opzetten voor gebruikers om de cryptocurrency te kopen.

Wanneer wordt de cryptocoin van Facebook gelanceerd?

Laura Mccracken, hoofd financiële diensten van Facebook in Noord-Europa, kondigde aan dat ze op 18 juni het rapport / plan voor hun cryptocurrency GlobalCoin zullen publiceren. Facebook is van plan de GlobalCoin begin 2020 te lanceren. Daarnaast gaan ze aan dit eind van dit jaar nog een aantal trials doen om het te testen.

Hoe kun je de deze coin kopen?

Facebook is van plan om fysieke geldautomaten te plaatsen waar gebruikers de cryptocurrency mee kunnen kopen.

Waarom is deze munt voordelig?

De BBC suggereert dat Facebook kortingen zal regelen met online retailers voor klanten die GlobalCoin gebruiken. Dit kan voor de retailers en Facebook wederzijds voordelig zijn, omdat de betalingsdiensten van creditcardbedrijven komen met vergoedingen die de winstmarges vergroten.

Waarom is deze munt nadelig?

Facebook heeft 2,46 miljard dagelijkse gebruikers en is niet alleen de eigenaar van Facebook maar ook van Instagram en Whatsapp. Bijna iedereen zit op een van deze platformen en de cryptocurrency zal daarom een enorme impact hebben op de waarde van de dollar en de euro. Het lijkt erop dat er een verschuiving in macht op het punt staat te gebeuren op een wereldwijde schaal, een verschuiving naar een wereld waarin grote technische bedrijven de wetgeving schrijven in hun Servicevoorwaarden. Als GlobalCoin een wereldwijd succes wordt, is die toekomst mogelijk niet alleen haalbaar, maar onvermijdelijk.