Amazon Nederland is er! En Bol.com dan?

Michiel UmmelsMarketplaces, Social media blog

amazon in nederland

De lancering van Amazon in Nederland is een feit! De Amerikaanse webwinkel heeft op 10 maart een webshop in Nederland geopend. Voorheen was het alleen mogelijk om groot assortiment e-books te bestelling op amazon.nl. Vanaf nu is het anders! Het assortiment bestaat onder andere uit alles op het gebied van elektronica tot interieurartikelen en kleding. De komst van deze nieuwe en grote marketplace in Nederland zal zorgen voor verschuiving bij marketplaces. Welke marketplace blijft relevant in Nederland? En waar kan jij het beste jouw producten op verkopen?

De beste Nederlandse marketplaces

De Twinkle100 rangschikt jaarlijks een lijst met top verkopers in Nederland gebaseerd op omzet. De top drie in 2018 bestaat uit de Nederlandse marketplaces: Bol.com, Coolblue en Zalando. In 2018 stond Amazon op plek 7. Op dit moment is Bol.com nog een stuk populairder in Nederland. In 2018 kwam de omzet van Bol.com op 1,2 miljard euro terwijl de omzet van Amazon nog op 230 miljoen euro lag. De voornaamste reden voor dit grote verschil is dat Bol.com al een langere tijd een vertrouwde Nederlandse marketplace is.

Zowel Amazon als Bol.com zijn marketplaces voor externe aanbieders. Ondernemers kunnen producten plaatsen op beide marketplaces. Via deze manier kunnen hun producten verkocht worden. Bol.com onderscheidt zich op goede service terwijl Amazon zich richt op lage verkoopprijzen. Amazon laat weten zich op lange termijn te willen richten op goede service. Hiermee gaan zij de concurrentie aan met Bol.com. De toekomst zal laten zien welke marketplaces in de Twinkle100 top verkoper op plek 1 komt.

Bol.com vs. Amazon Nederland

Dat Bol.com en Amazon de concurrentie met elkaar aangaan is wel duidelijk. De twee marktplaces zijn verschillend van elkaar en brengen eigen voordelen met zich mee. Hieronder worden de drie belangrijkste verschillen met elkaar vergeleken:

  • Amazon levert direct vanaf de producent, terwijl Bol.com in de meeste gevallen beschikt over een eigen voorraad. Hiermee kan Bol.com meer zekerheid bieden bij geplaatste bestellingen en de daadwerkelijke bezorging hiervan.
  • Als verkoper bij Amazon betaal je 39 euro per maand in abonnementsvorm als je 40 of meer artikelen per maand verkoopt. Haal je dit niet dan betaal je 99 eurocent per verkocht artikel. Daarboven op betaal je commissie over jouw totale verkoopprijs van 10 – 15 procent, met een minimale commissie van 30 cent per verkocht product. Bij Bol.com betaal je niet in de vorm van een abonnement maar een bemiddelingsbijdrage per verkochte artikel. Deze bijdrage is een vast bedrag en verschilt per categorie, deze bijdrage ligt tussen de 20 cent en 4 euro. Ook betaal je een percentage van de verkoopprijs die ligt tussen de 10 tot 15 procent.
  • Bol.com beschikt over veel producten die dezelfde dag nog geleverd worden. Daartegenover levert Amazon producten binnen twee tot drie dagen. Tenzij je beschikt over een Prime account. Dit is een betaald account waarmee je onder andere sneller verzendtijd krijgt.

Wil jij als ondernemer ook gebruik maken van marketplaces? Zowel Bol.com als Amazon bieden genoeg mogelijkheden. Heb jij hier hulp bij nodig? Neem gerust contact met ons op.