Whatsapp adverteren vanaf 2020

Michiel UmmelsSocial media blog

whatsapp-adverteren

Op de jaarlijkse Facebook Marketing Summit heeft Facebook de nieuwe advertentiemogelijkheden in WhatsApp bekendgemaakt en voor het eerst getoond. In 2020 zullen de eerste advertenties verschijnen. Met de introductie van advertenties wordt de belofte gebroken van de oprichters. Die wilden niet dat er ooit reclame zou worden getoond in de app. Om toch te verdienen aan het product, moest eenmalig 99 cent worden betaald.

Hoe gaat dit eruit zien?

De advertenties komen niet in de chatgesprekken, maar in het  Stories gedeelte. Het kan natuurlijk dat deze advertenties in de toekomst verder worden uitgebreid naar andere onderdelen van de app. Hetzelfde gebeurde met Instagram en Facebook, waar je langzaam maar zeker ook steeds vaker gesponsorde posts en advertenties tegenkomt. Wanneer de WhatsApp Status-advertenties van start gaan, is nog niet bekend. Wel heeft het bedrijf vergevorderde plannen om Facebook, Instagram en WhatsApp en beter op elkaar aan te sluiten. Zo kun je straks direct vanuit een Instagram-advertentie contact opnemen met een bedrijf in WhatsApp.

Wat zijn de mogelijkheden?

WhatsApp heeft een enorm bereik met 1,5 miljard actieve gebruikers waarvan 75% de app dagelijks gebruikt. Het biedt dus de mogelijkheid om zowel een breed publiek als een niche te targetten. Via Instagram en Facebook kun je redelijk specifiek een doelgroep targetten en via WhatsApp zal dit nog specifieker kunnen. Dit betekent niet dat iedereen zomaar inzicht krijgt in privégesprekken. Reguliere berichten zullen niet inzichtelijk worden voor Facebook, WhatsApp noch adverteerders.

Vanwaar de omslag?

Het is een bijzonder besluit om via de app advertenties te tonen, omdat de oprichters van WhatsApp jarenlang beloofden dat er nooit reclame in de app zou zitten. In 2014 is de app overgenomen door de oprichters van Facebook met de belofte dat de app reclamevrij zou blijven. Inmiddels zijn de oprichters vertrokken en nu lijkt het Facebook de belofte om de app advertentievrij te houden terug te draaien.

Adverteren via Whatsapp

Op dit moment is het nog niet mogelijk om te adverteren op WhatsApp. Zodra dit kan, zullen wij deze mogelijkheid voor onze klanten bieden. Hoewel we nog niet via WhatsApp kunnen adverteren, kunnen wij dit wel via verschillende andere sociale media kanalen zoals Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat en Pinterest. Neem contact met ons op om erachter te komen wat wij voor je kunnen betekenen. Adverteren op een ander platform, zoals Pinterest? Bekijk hier de mogelijkheden.